Krem kukurydziany z krakersami

0 (0 ocen)

Szybka zupa, na którą przepis wymyśliłam spontanicznie, podczas przeglądania zawartości kuchennych szafek. Zupa ta jest sycąca, rozgrzewająca i przede wszystkim smaczna. Słone krakersy delikatnie przełamują jej słodki smak, tworząc idealną całość.

Składniki:

  • - 1 średnia marchewka marchewki,
    - 1/2 średniej pietruszki pietruszka,
    - ok. 3 cm kawałek selera korzeniowego,
    - 2 małe ziemniaki,
    - 1/2 małej cebuli,
    - puszka kukurydzy (350 g po odsączeniu),
    - 1/2 szklanki solonych krakersów mini,
    - 2 łyżki drobno startego parmezanu lub żółtego sera,
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - łyżka masła klarowanego,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Ser

Krem kukurydziany z krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler myjemy, osuszamy, obieramy. Kroimy w kosteczkę. Cebulę opalamy nad płomieniem. Kukurydzę odsączamy z zalewy, 2 łyżki kukurydzy odkładamy.

  • 2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, podsmażamy na maśle ok. 3 minuty, a następnie dodajemy odsączoną kukurydzę oraz opaloną cebulę i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
    Warzywa w garnku zalewamy ok. 1-1,2 l wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 25-30 minut). Na 2 minuty przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z zupy wyjmujemy opaloną cebulę, a następnie całość miksujemy blenderem na gładki krem, przecieramy przez sito i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
  • 3. Kilka sztuk krakersów zachowujemy, resztę kruszymy. Gorący krem rozlewamy do talerzy, posypujemy pokruszonymi krakersami, odłożoną kukurydzą, serem oraz natką pietruszki. Do każdej porcji dodajemy 1-2 całe krakersy. Od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować