Krem kukurydza dynia pieczona i krewetki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekka, zdrowa i pożywna jesienna zupa na rozgrzanie. Kukurydza z dynią w towarzystwie krewetek. Zupa jest aksamitna, lekko słodka za sprawą kukurydzy, pikantna dzięki chili. Taki smak właśnie lubię. Zupę zrobiłam z pieczonych warzyw. Kukurydzę dodatkowo nasmarowałam masłem. Jaki efekt wyszedł sami spróbujcie.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki:

    3 kolby kukurydzy
    70 dkg dyni hokkaido
    papryczka chili żółta
    25 dkg krewetek
    sól, pieprz
    pieprz czerwony
    natka pietruszki
    masło klarowane
    1 litr bulionu warzywnego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem kukurydza dynia pieczona i krewetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kolby kukurydzy smaruję masłem i zawijam w folię aluminiową. Układam na blaszce . Dynię wydrążam z pestek, kroję na kawałki razem ze skórą. Też układam na blaszce. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę około 40 minut aż kukurydza będzie miękka.
    Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na maśle. Dodaję dynię. Kukurydze obkrawam nożem z kolby i też dodaję. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję pięć minut. Zupę miksuję blenderem. Dodaję chili pokrojone. Krewetki przesmażam na maśle, posypuje solą, pieprzem, natką. Zupę podaję z krewetkami, chili, natką, pieprzem czerwonym, i kukurydzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Dynia Krewetki Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować