Koper cieszył się wielkim powodzeniem już u starożytnych Egipcjan i to nie tylko jako przyprawa, ale także jako lek. W Polsce jego wielkim entuzjastą był Mikołaj Rej, który zalecał dodawanie kopru nawet do ćwikły.
Składniki:
kilka ziemniaków
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
pół cebuli
duży pęczek koperku
sól, pieprz, vegeta
pulpeciki:
300 g mięsa mielonego indyczego
jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy kukurydzianej
sól, pieprz
Krem koperkowy z pulpecikami indyczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, gotujemy ok 20 minut.
Blendujemy na krem. Koperek szatkujemy dosypujemy, doprawiamy.
Pulpety:
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę i kaszę, doprawiamy. Formujemy kuleczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku ok 7 minut. Przekładamy do zupy.
Podajemy z bagietką lub grzanką.
Komentarze