Krem koperkowy z pulpecikami indyczymi

0 (0 ocen)

Koper cieszył się wielkim powodzeniem już u starożytnych Egipcjan i to nie tylko jako przyprawa, ale także jako lek. W Polsce jego wielkim entuzjastą był Mikołaj Rej, który zalecał dodawanie kopru nawet do ćwikły.

Składniki:

  • kilka ziemniaków
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    pół cebuli
    duży pęczek koperku
    sól, pieprz, vegeta
    pulpeciki:
    300 g mięsa mielonego indyczego
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki kaszy kukurydzianej
    sól, pieprz

Krem koperkowy z pulpecikami indyczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, gotujemy ok 20 minut.
    Blendujemy na krem. Koperek szatkujemy dosypujemy, doprawiamy.
    Pulpety:
    Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę i kaszę, doprawiamy. Formujemy kuleczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku ok 7 minut. Przekładamy do zupy.
    Podajemy z bagietką lub grzanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy