Krem kokosowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, puszysty. W sam raz do tortu i nie tylko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 litr mleka
    100-150g wiórków kokosowych
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1-2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    sok z połowy cytryny
    3-4 łyżki spirytusu (według uznania)
    500g masła lub margaryny

Krem kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z litra mleka zostawić szklankę i rozpuścić w niej mąki. Wiórki dać na sito i przelać wrzątkiem, dodać do pozostałego mleka. Do mleka z wiórkami dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozpuszczone mąki, ugotować budyń. Chwile po ściągnięciu z ognia budyniu dodać żółtko i energicznie wmieszać go w budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu ucierając. Na koniec dodawać porcjami sok z cytryny i spirytus. Takim kremem można przekładać torty, biszkopty i inne ciasta.

Porady

By krem się nam nie zważył dobrze jest by budyń stygnął w temperaturze pokojowej i masło też było w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy