1.Śmietanę wraz z olejkiem waniliowym zagotować.
Żółtka roztrzepać z cukrem (tylko wymieszać, nie robić kogla-mogla).
Do gorącej śmietany dodać przygotowaną wcześniej kawę, wymieszać.
Gorącą śmietanę wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką.
2.Przygotować naczynka żaroodporne – tzn. naczynka wstawić do głębokiej blachy, którą następnie wypełnić ciepłą wodą, do połowy wysokości naczyń.
3.Powstałą masę kawową przecedzić przez sito i przelać do przygotowanych foremek.
Całość wstawić na 50-60 min do nagrzanego na 140st. piekarnika. Piec aż krem będzie sprężysty.
4.Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc.
Porady
Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Aby efektowniej wyglądał, przed podaniem można każdą foremkę posypać brązowym cukrem, a następnie włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.
Komentarze