Krem kawowy

0 (0 ocen)

Przepyszny krem kawowy, który znika nim zdąży ostygnąć.

Składniki:

  • Składniki (na 6 foremek):
    500ml śmietanki 30%
    100g cukru
    1 filiżanka espresso
    5-7 kropli olejku waniliowego
    5 żółtek

Krem kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wraz z olejkiem waniliowym zagotować.
    Żółtka roztrzepać z cukrem (tylko wymieszać, nie robić kogla-mogla).
    Do gorącej śmietany dodać przygotowaną wcześniej kawę, wymieszać.
    Gorącą śmietanę wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką.
  • 2. Przygotować naczynka żaroodporne – tzn. naczynka wstawić do głębokiej blachy, którą następnie wypełnić ciepłą wodą, do połowy wysokości naczyń.
  • 3. Powstałą masę kawową przecedzić przez sito i przelać do przygotowanych foremek.
    Całość wstawić na 50-60 min do nagrzanego na 140st. piekarnika. Piec aż krem będzie sprężysty.
  • 4. Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc.

Porady

Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Aby efektowniej wyglądał, przed podaniem można każdą foremkę posypać brązowym cukrem, a następnie włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy