Krem karmelowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Krem doskonały ! Karmelowo-czekoladowy, aksamitny, słodki. Genialnie smakuje z pieczywem, ale również idealnie sprawdzi się do przełożenia ciasteczek, wafli czy naleśników.

Składniki:

  • ( na słoiczek 250 ml )

    125g białego cukru

    250 ml śmietanki kremówki

    szczypta soli morskiej

    90g mlecznej czekolady

Krem karmelowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużą patelnię wsypujemy cukier. Wstawiamy na średni ogień i rozpuszczamy. Możemy delikatnie przechylać patelnią lub delikatnie mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści i zacznie się karmelizować.

    Do gotowego karmelu wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy (cały czas podgrzewając ) do czasu aż składniki się połączą i karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczyptę soli i pokruszona czekoladę, mieszamy. Gotowy krem przelewamy do słoiczka. Wystudzony krem jest gęsty, ale bez problemu można go rozsmarować na pieczywie lub ciasteczku :) Przechowujemy w lodówce.

Porady

Przepis pochodzi z tej strony : http://kornikwkuchni.blogspot.com/2014/06/krem-karmelowo-czekoladowy.html

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy