Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

  • wyświetlono: 799 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Krem jest też lekki i bardzo delikatny w smaku. Posmak i słodycz białej czekolady świetnie komponuje się z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym. Można z niego przygotować smaczny deser, przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki. Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ doskonale trzyma formę - nawet od razu po przygotowaniu.

DSC_3803k
  • 8 porcje
  • 30min

Składniki

400 ml jogurtu naturalnego (*)
200g białej czekolady
1 opakowanie bitej śmietany w proszku tzw. "Śnieżki" (**)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
    (Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
    Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą.
    Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.
    Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.
    Z podanych proporcji kremu wystarczy np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 18-20 cm.

Porady

(*) Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić.
Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany.
(**) Krem nadaje się również do do tortu z masą cukrową, tylko wtedy warto dodać do niego 2, a nie 1 opakowanie śmietanki w proszku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremjogurtbiała czekoladakrem jogurtowykrem do ciastakrem do tortu
 

Komentarze

Podobne przepisy

krem budyniowo- śmietanowy

Dodane przez: sammakko

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepis mam prosto z Włoch. Krem...

k

Dodane przez: KuchniaPoli

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Mój pierwszy krem maślany, jestem...

Krem maślano-orzechowy

Dodane przez: Di bloguje

Krem maślano-orzechowy

Krem ma doskonałą konsystencję,...

Krem

Dodane przez: Di bloguje

Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów

Krem jest przepyszny i idealnie...

Krem cytrynowy

Dodane przez: Przepisy Online

Krem cytrynowy (lemon curd)

Gęsty krem intensywnie pachnący...

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO Z NUTĄ POMARAŃCZY

Dodane przez: AgaAga

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO Z NUTĄ POMARAŃCZY

Czekoladowy krem z awokado. Prawie,...