Krem możemy podać jako deser lub na śniadanie. Ma przyjemny zielony kolorek, który fajnie komponuje się z czerwienią granatu. Polecam, zwłaszcza osobom lubiącym zdrową kuchnię!
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 1,5 owocu awokado,
• 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
• ok 2 szklanki mleka,
• miód do smaku,
• sok z cytryny,
• szczypta soli,
• ok 0,5 owocu granatu,
• bratki do dekoracji,
Krem jaglany z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu straci gorzkawy posmak. Jedną szklankę mleka zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy kaszę i dodajemy sól. Kaszę gotujemy do miękkości. Gotową studzimy. Do przestudzonej dodajemy porcjami pozostałe mleko. Ilość dodanego mleka zależy od tego jakiej konsystencji chcemy uzyskać kem.
2.Obrane i pokrojone awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane dodajemy do jaglanego musu. Całość dokładnie miksujemy dodając miód do smaku. Gotowy krem przekładamy do pucharków.
3.Z granatu wyjmujemy ziarna, które następnie wykładamy na wierzch kremu. Deser dowolnie dekorujemy i podajemy.
Komentarze