Krem jaglany z awokado

0 (0 ocen)

Krem możemy podać jako deser lub na śniadanie. Ma przyjemny zielony kolorek, który fajnie komponuje się z czerwienią granatu. Polecam, zwłaszcza osobom lubiącym zdrową kuchnię!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 1,5 owocu awokado,
    • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
    • ok 2 szklanki mleka,
    • miód do smaku,
    • sok z cytryny,
    • szczypta soli,
    • ok 0,5 owocu granatu,
    • bratki do dekoracji,

Krem jaglany z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kaszy 1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu straci gorzkawy posmak. Jedną szklankę mleka zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy kaszę i dodajemy sól. Kaszę gotujemy do miękkości. Gotową studzimy. Do przestudzonej dodajemy porcjami pozostałe mleko. Ilość dodanego mleka zależy od tego jakiej konsystencji chcemy uzyskać kem.
  • miksowanie 2. Obrane i pokrojone awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane dodajemy do jaglanego musu. Całość dokładnie miksujemy dodając miód do smaku. Gotowy krem przekładamy do pucharków.
  • przygotowanie granatu 3. Z granatu wyjmujemy ziarna, które następnie wykładamy na wierzch kremu. Deser dowolnie dekorujemy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy