Krem Francuski - gotowany

0 (0 ocen)

doskonały deser nie tylko dla dzieci ale i dorosłych na każdą porę roku.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 opakowania cukru waniliowego

Krem francuski - gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy. W naczyniu ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszamy mikserem i na przemian wsypujemy mąkę i wlewamy gorące mleko. Powstałą masę zagotowujemy cały czas mieszajac. Następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z przestudzonym kremem. Rozkładamy krem do naczyń w których będzie podawany i schładzamy w lodówce.

Porady

Do części kremu można dodać kakao i ułożyć na przemian z białym kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy