Krem dyniowy z jabłkiem i pierożkami tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyj pod bieżącą wodą, wytrzyj. Ostrym nożem usuń włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ odkrój od skóry, a następnie potnij go na kawałki.
2.Jabłko umyj, obierz ze skórki. Usuń łuski z cebuli. Jabłko pokrój na cząstki, wytnij środek z pestkami, miąższ posiekaj w kosteczkę. Obraną cebulę opłucz i osusz, grubo poszatkuj.
3.W dużym rondlu rozpuść masło. Wrzuć poszatkowaną cebulę, mieszając usmaż na szklisto. Dodaj pokrojone jabłko oraz miąższ dyni. Wsyp curry i ostrą paprykę. Duś na małym ogniu pod przykryciem 3-5 minut.
4.Podduszone warzywa z jabłkiem zalej gorącym bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
5.W tym czasie w drugim garnku zagotuj osolona wodę. Na wrzątek wsyp pierożki. Gotuj według przepisu podanego na opakowaniu. 2-3 gałązki szałwii opłucz, oderwij listki. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej na talerze, do każdego włóż porcję pierożków. Ozdób listkami szałwii.
Komentarze