KREM DYNIOWY Z JABŁKIEM I PIEROŻKAMI TORTELLINI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa prosta w przygotowaniu, pyszna i bardzo zdrowa.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 kg dyni
    • 1 duże jabłko
    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżeczki curry, sól, pieprz
    • ½ łyżeczki ostrej papryki
    • 5 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)
    • 1 opakowanie pierożków tortellini
    • świeża szałwia

Krem dyniowy z jabłkiem i pierożkami tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyj pod bieżącą wodą, wytrzyj. Ostrym nożem usuń włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ odkrój od skóry, a następnie potnij go na kawałki.
  • 2. Jabłko umyj, obierz ze skórki. Usuń łuski z cebuli. Jabłko pokrój na cząstki, wytnij środek z pestkami, miąższ posiekaj w kosteczkę. Obraną cebulę opłucz i osusz, grubo poszatkuj.
  • 3. W dużym rondlu rozpuść masło. Wrzuć poszatkowaną cebulę, mieszając usmaż na szklisto. Dodaj pokrojone jabłko oraz miąższ dyni. Wsyp curry i ostrą paprykę. Duś na małym ogniu pod przykryciem 3-5 minut.
  • 4. Podduszone warzywa z jabłkiem zalej gorącym bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
  • 5. W tym czasie w drugim garnku zagotuj osolona wodę. Na wrzątek wsyp pierożki. Gotuj według przepisu podanego na opakowaniu. 2-3 gałązki szałwii opłucz, oderwij listki. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej na talerze, do każdego włóż porcję pierożków. Ozdób listkami szałwii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy