Krem dyniowy z gulaszem wołowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aksamitna zupa krem z dyni piżmowej w połączeniu z gulaszem wołowym to idealna propozycja na rozgrzewający jesienny obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PODZIAŁ KONKURSOWY:
    ZESTAW B
    a. składniki podstawowe z zestawu:
    pęczek włoszczyzny(seler, marchewka, pietruszka, por, cebula, natka pietruszki)
    500 g wołowiny gulaszowej
    500 g małych prawdziwków
    b. składnik podstawowy dodatkowy
    dynia piżmowa o wadze około 1,5 kg
    c. składniki robocze
    opcjonalnie 1/4 batata (około 15 dag)
    pół papryczki chili
    1-2 cm kawałek imbiru
    połowa cebuli
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    2 łyżeczki curry
    łyżeczka masła
    łyżka masła
    50 ml Jägermeistera, lub innego likieru o ziołowo-korzennym smaku
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    d. dekoracja
    natka pietruszki, plasterek ugotowanego prawdziwka

    PODZIAŁ TRADYCYJNY:
    zupa krem:
    dynia piżmowa o wadze około 1,5 kg
    opcjonalnie 1/4 batata (około 15 dag)
    pół papryczki chili
    1-2 cm kawałek imbiru
    połowa cebuli
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    2 łyżeczki curry
    łyżeczka masła

    gulasz wołowy:
    pęczek włoszczyzny(seler, marchewka, pietruszka, por, cebula, natka pietruszki)
    500 g wołowiny gulaszowej
    500 g małych prawdziwków
    łyżka masła
    50 ml Jägermeistera, lub innego likieru o ziołowo-korzennym smaku
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa

Krem dyniowy z gulaszem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa krem:
    Na maśle podsmażamy warzywa pokrojone w dużą kostkę(i tak będą miksowane) oraz przyprawy. Całość zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie miksujemy zupę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
    Gulasz:
    Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do mięsa dodajemy pokrojone w równą kostkę warzywa oraz grzyby pokrojone w plasterki. Dodajemy ziele i liść laurowy oraz wlewamy likier ziołowy. Dusimy pod przykryciem około 30-45 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

    Sposób podania:
    Zupę wlewamy do misek, na środek kładziemy 3-4 łyżki gulaszu, można oczywiście dodać więcej zależy jak treściwe zupy lubimy. Smacznego.

Porady

Batat nie jest składnikiem obowiązkowym, lecz jego dodatek poprawia konsystencję zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować