Krem dyniowy na ostro

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rozgrzewająca , smaczna i sycąca!W sam raz na jesienny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    * dynia - 500 g
    * cebula - 1 szt
    * papryczka chili - 1 szt
    * śmietana 18% słodka - 50 ml
    * oliwa z oliwek - 2 łyżki
    * świeży imbir
    * sól
    * pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem dyniowy na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    W garnku rozgrzewamy oliwę.

    Dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryczkę chili , mieszamy i kilka minut przesmażamy na wolnym ogniu.

    Dynię kroimy w kostkę , dodajemy do garnka z cebulką.

    Przesmażamy ok. 5 minut.

    Zalewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy przyprawy – sól , pieprz i starty drobniutko imbir ( ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych , ja wolę ostrzejsze ).

    Gotujemy do miękkości przez kilkanaście minut.

    Odstawiamy z palnika , dodajemy śmietanę słodką , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem.

    Podgrzewamy jeszcze raz i podajemy gorące ( solo , z grzankami lub groszkiem ptysiowym ).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować