Zupa dyniowa w postaci kremu jest idealna na jesienną porę roku, można do niej dodać ulubione przyprawy, mleko kokosowe itp. co całkowicie zmieni jej smak. Ja przygotowałam krem z serem, kurczakiem i grzankami. Zupa dyniowa wyszła bardzo pyszna.
30 min
Składniki:
500 g dyni
2 ziemniaki
mały kawałek selera
50 g żółtego, tartego sera
1 litr bulionu
sól, pieprz do smaku
kawałek piersi gotowanej lub grillowanej
1 czerstwa bułka na grzanki + 1 łyżka oliwy
Krem dyniowo - serowy z kurczakiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka łącznie z pokrojonymi ziemniakami i selerem, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku, dodajemy część sera i mieszamy.
Bułką kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na oleju aż ładnie się zrumieni.
Krem nalewamy do miseczek, posypujemy serem, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i posypujemy grzankami. Zupę podajemy ciepłą. Smacznego.
Komentarze