KREM DYNIOWO - SEROWY Z KURCZAKIEM I GRZANKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa dyniowa w postaci kremu jest idealna na jesienną porę roku, można do niej dodać ulubione przyprawy, mleko kokosowe itp. co całkowicie zmieni jej smak. Ja przygotowałam krem z serem, kurczakiem i grzankami. Zupa dyniowa wyszła bardzo pyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g dyni
    2 ziemniaki
    mały kawałek selera
    50 g żółtego, tartego sera
    1 litr bulionu
    sól, pieprz do smaku
    kawałek piersi gotowanej lub grillowanej
    1 czerstwa bułka na grzanki + 1 łyżka oliwy

Krem dyniowo - serowy z kurczakiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka łącznie z pokrojonymi ziemniakami i selerem, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku, dodajemy część sera i mieszamy.
    Bułką kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na oleju aż ładnie się zrumieni.
    Krem nalewamy do miseczek, posypujemy serem, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i posypujemy grzankami. Zupę podajemy ciepłą. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy