Krem dyniowo-marchwiowy z pleśniowym serem

0 (0 ocen)

Najlepszy z możliwych poprawiacz humoru w ponury jesienny dzień. Obłędnie pomarańczowa, delikatna zupa z kawałkami pikantnego sera i chrupiącymi pestkami.

Składniki:

  • 50 dag dyni hokkaido – waga po usunięciu gniazda nasiennego
    30 dag marchwi
    łyżka masła klarowanego
    1-2 ząbki czosnku
    750 ml bulionu warzywnego
    sól
    biały pieprz
    sok z cytryny
    ser z niebieską pleśnią
    suszone pestki dyni
    świeży tymianek

Krem dyniowo-marchwiowy z pleśniowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię dokładnie umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ razem ze skórką pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać, posiekać.
    Marchew obrać, umyć, pokroić w grube plastry, obsmażyć na łyżce masła.
    Dodać czosnek i pokrojoną dynię, smażyć wszystko razem przez chwilę, a następnie zalać gorącym bulionem, gotować do miękkości.
    Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
    Zupę podawać posypaną kawałkami pleśniowego sera, pestkami dyni i listkami świeżego tymianku.

Komentarze

Podobne przepisy