Krem dyniowo-kokosowy na słodko

0 (0 ocen)

Dyni jest bardzo uniwersalnym warzywem, które świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Zapraszam na pyszną zupę dyniowo-kokosową z puszystą pianką i nutą cynamonu. Pyszna nie tylko dla dzieci ;)

Składniki:

  • około 1g miąższu z dyni
    puszka mleka kokosowego (400ml)
    2 jajka
    100 ml słodkiej śmietanki 12%
    laska cynamony
    anyż gwieździsty
    cukier do smaku
    sól

Krem dyniowo-kokosowy na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem dyniowo-kokosowy na słodko 1. Miąższ z dyni zalewamy wodą tak aby przykryła całkowicie warzywo. Dodajemy sól, laskę cynamonu i anyż gwieździsty. Gotujemy do miękkości dyni.
  • Krem dyniowo-kokosowy na słodko 2. Miksujemy na gładko. Dodajemy puszkę mleka kokosowego i zagotowujemy. Żółtka oddzielamy od białek, łączymy z 100 ml słodkiej śmietanki. Zahartowujemy i dodajemy do zupy cały czas mieszając. Mieszamy aż zupa nieco zgęstnieje. Dosładzamy do smaku.
  • Krem dyniowo-kokosowy na słodko 3. Białka ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru na sztywna pianę.
    Zupę serwujemy z obłoczkiem z pianki muśniętą cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy