Dyni jest bardzo uniwersalnym warzywem, które świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Zapraszam na pyszną zupę dyniowo-kokosową z puszystą pianką i nutą cynamonu. Pyszna nie tylko dla dzieci ;)
Składniki:
około 1g miąższu z dyni
puszka mleka kokosowego (400ml)
2 jajka
100 ml słodkiej śmietanki 12%
laska cynamony
anyż gwieździsty
cukier do smaku
sól
Krem dyniowo-kokosowy na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miąższ z dyni zalewamy wodą tak aby przykryła całkowicie warzywo. Dodajemy sól, laskę cynamonu i anyż gwieździsty. Gotujemy do miękkości dyni.
2.Miksujemy na gładko. Dodajemy puszkę mleka kokosowego i zagotowujemy. Żółtka oddzielamy od białek, łączymy z 100 ml słodkiej śmietanki. Zahartowujemy i dodajemy do zupy cały czas mieszając. Mieszamy aż zupa nieco zgęstnieje. Dosładzamy do smaku.
3.Białka ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru na sztywna pianę.
Zupę serwujemy z obłoczkiem z pianki muśniętą cynamonem.
Komentarze