Krem dyniowo-gruszkowy z czekoladowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupa krem idealna na chłody. Wersja lekko ostra z gruszką i dynią na mleczku koksowym. Krem podałam z bardzo fajnym i dobrym makaronem czekoladowym.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni hokaido
    3 gruszki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 szklanka wina białego
    1 szklanka mleczka kokosowego
    2 szklanki bulionu warzywnego
    pieprz, sól
    papryka ostra
    cynamon szczypta
    7 orzechów pekan
    150 g makaronu mini świderki z czekoladą
    olej rzepakowy
    1/2 cytryny
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem dyniowo-gruszkowy z czekoladowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myję dokładnie, kroję na kawałki ale nie obieram jej ze skóry. Pozbawiam ją tylko pestek i miąższu. Układam na blaszce. Cytrynę sparzam dokładnie i ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Dwie gruszki obieram , kroję na kawałki skrapiam sokiem z cytryny, i układam koło dyni. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni i piekę dynię 30 minut.
    Na głębokiej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, wlewam wino białe i redukuję płyn aż alkohol odparuje. Dodaję upieczoną dynię, gruszki, wlewam bulion i chwilę gotuję. Zupę miksuję blenderem, wlewam 2/3 szklanki mleczka kokosowego, doprawiam solą, pieprzem, cynamonem, papryką ostrą, dodaję skórę cytrynową. Zupę podgrzewam i podaję z ugotowanym aldente makaronem czekoladowym, polewam mleczkiem. Jedną gruszkę kroję na cienkie plastry i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Dodaję do zupy, dekoruję miętą, orzechami pekan pokrojonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Makaron Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować