Krem dyniowo-cebulowy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowa, gęsta i pożywna. W sam raz na chłodne dni.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dyni (waga po obraniu)
    2 duże cebule
    3 łyżki octu winnego
    2 szklanki rosołu
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju do smażenia
    grzanki + boczek (dekoracja)

Krem dyniowo-cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, usunąć pestki pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie wrzucić dynię i całość zalać rosołem. Dodać ocet winny, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 25-30 minut. Zblendować, dodać śmietanę i ponownie zagotować. Podawać np. z grzankami i podsmażonym boczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy