Krem czosnkowo -ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 główki czosnku
    4 ziemniaki
    1 litr bulionu
    1/2op serka mascarpone
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    tymianek
    rozmaryn

Krem czosnkowo -ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy czosnek oraz ziemniaki. Kroimy na drobniejsze kawałki.
  • 2. Szklimy czosnek na oliwie, dodajemy ziemniaki i smażymy ok 5 min.
  • 3. Zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 4. Dodajemy mascarpone i blendujemy, aż zupa będzie miała gładką konsystencję.
  • 5. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem.
  • 6. Dekorujemy zupę rozmarynem, pieprzem. Podajemy z grzankami i żółtym serem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy