Krem czekoladowo orzechowy do smarowania

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealnie zastąpi sklepowe kremy.

  • 30 min

Składniki:

  • tabliczka mlecznej czekolady dobrej jakości (u mnie: z bakaliami)
    4 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    łyżka kakao
    200 g orzeszków ziemnych smażonych niesolonych
    czubata łyżka skrystalizowanego miodu
    łyżeczka soli
    1/3 szklanki oleju



Krem czekoladowo orzechowy do smarowania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę dzielimy na kawałki i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy np. w mikrofali aby się rozpuściła. Dodajemy do niej cukier puder i kakao, mieszamy.
  • 2. Orzechy podgrzewamy na patelni. Gdy lekko się zrumienią i będą gorące dodajemy do nich sól i miód. Mieszamy do rozpuszczenia miodu. Całość przekładamy do miski i blendujemy powoli dodając olej. Możemy zblendować na gładko, lub zostawiając ,,kawałeczki,, orzechów.
  • 3. Zblendowane orzechy mieszamy z masą czekoladową. Krem przechowujemy w lodówce, wyjmujemy 15 minut przed użyciem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy