Krem czekoladowo – orzechowy a'la Nutella

0 (0 ocen)

Domowy krem, który smakuje, jak znane smarowidło Nutella

Składniki:

  • -150g suszonych daktyli + woda do zalania
    -1 szklanka orzechów laskowych namoczonych całą noc
    -2 łyżki miodu/syropu daktylowego
    -30g kakao
    -20g rozpuszczonego oleju kokosowego

Krem czekoladowo – orzechowy a'la nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -daktyle zalewamy wrzątkiem (tak aby je przykryć) i odstawiamy na około 10minut aż zmiękną
    -daktyle odsączamy z wody (wodę zostawiamy)
    -do blendera przekładamy daktyle , 3/4 szklanki orzechów, miód, kakao oraz olej kokosowy
    -całość zalewamy wodą z daktyli (200ml) i wszystko dokładnie blendujemy
    -resztę orzechów drobno siekamy, dodajemy do kremu i mieszamy
    -przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce

Komentarze

Podobne przepisy