KREM CUKINIOWY Z RICOTTĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa. Robi się ją błyskawicznie. Moja córeczka Natalka ja uwielbia.

  • 30 min

Składniki:

  • • 3 cukinie
    • 1 cebula
    • 1-1,5 litra bulionu warzywnego
    • 100 ml śmietany 12 proc.
    • 10 dag sera risotta lub tłustego twarożku
    • 20 dag pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki oliwy
    • Sok z cytryny
    • 1-2 ząbki czosnku
    • Szczypta chilli, koperek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem cukiniowy z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyj, odetnij końce i pokrój w plasterki. Cebule i czosnek obrać, opłukać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę z czosnkiem. Podsmażyć na złoty kolor, stale mieszając. Dodać cukinię i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty, mieszając.
  • 2. Zalać warzywa bulionem (tak aby przykryły cukinię, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zestawić z ognia, lekko ostudzić, następnie zmiksować.
  • 3. Zupę wymieszać ze śmietaną oraz ricottą i mocno podgrzać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, chilli, solą oraz pieprzem.
  • 4. Zupę rozlać na talerze, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych, posypać posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować