Krem chrzanowy

4.49 (151 ocen)

  • 20 min

Lekko pikantny, kremowy sos z wyrazistą nutą chrzanu idealnie podkreśli smak świątecznego jajka, domowej wędliny czy pasty kanapkowej. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych dań.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 surowych jajek
    1/2 l śmietany
    1 łyżeczka soli
    3-4 łyżki cukru
    3 łyżki octu
    2 szklanki startego chrzanu lub dwa słoiczki gotowego
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos chrzanowy Krem

Krem chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dvb1ke 1. Jajka, śmietanę, sól, cukier oraz ocet przełóż do garna i dokładnie rozmieszaj drewnianą łyżką lub mikserem. Następnie gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.

  • 2. Gotowy zestaw z ognia i dodaj do niego wcześniej starty chrzan ( jest to dość ciężkie i płaczliwe zadanie dlatego polecam użyć gotowego ze słoiczka, ale wtedy należy pamiętać, aby chrzan delikatnie odsączyć, alby krem nie był zbyt ostry ). Całość dobrze wymieszaj i jeszcze przez chwilkę podgotuj.

    Tak przygotowany krem przełóż do wcześniej wyparzonych słoiczków i odstaw do wystygnięcia. Następnie już zimny włóż do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować