Krem cebulowy na białym winie z serowymi grzankami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Krem cebulowy to idealna zupa na zimowe dni:). Jest wyrazista w smaku, rozgrzewająca i sycąca dzięki serowym grzankom.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 700g cebuli
    250ml białego, wytrawnego wina
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    100ml słodkiej śmietanki 12%
    tarta mozzarella
    chleb do grzanek
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
    2 łyżki masła

Krem cebulowy na białym winie z serowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym maśle w garnku z grubym dnem. Wlewamy wino, gotujemy do odparowania wina. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut. Studzimy.
  • 2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę,wsypujemy przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując.
  • 3. Przed podaniem zupę ponownie podgrzewamy. Przygotowujemy grzanki: chleb posypany mozzarellą zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Układamy je na zupie lub podajemy osobno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy