Krem cebulowy

0 (0 ocen)

Przepyszny krem cebulowy, zagęszczony ziemniakami. podany z kiełbasą podsmażoną z cebulą. Proste, tanie i pyszne

Składniki:


  • 400 g cebuli
    700 g ziemniaków
    1 łyżka masła klarowanego
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
    pieprz biały do smaku
    2 duże szczypty gałki muszkatołowej
    100 g śmietany 30%
    oraz:
    2 kiełbaski śląskie
    1 duża cebula
    pieprz czarny grubo mielony

Krem cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Cebule obrać, pokroić dowolnie, wrzucić z masłem klarowanym do garnka i przesmażyć.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do zeszklonej cebuli. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawę warzywną.

    Zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków.

    W międzyczasie posiekać dodatkową cebulę, wrzucić na suchą patelnię.

    Dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i smażyć razem aż się zarumieni.

    Z zupy wyłowić liść i ziele angielskie, dodać do garnka śmietanę, zmiksować na krem. Doprawić pieprzem i gałką.

    Nalać na talerze i podać z kiełbasą i cebulą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy