Krem buraczkowy

0 (0 ocen)

pyszny domowy barszczyk podany w formie zupy krem

Składniki:

  • 1 marchew,
    4 buraki,
    2 liście laurowe,
    2 ziela angielskie,
    sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka,
    ¼ cebuli,
    olej do smażenia
    1 łyżka octu,
    majeranek,
    śmietana

Krem buraczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków. Wyjmujemy liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet i resztę przypraw, chwilę gotujemy. Przekładamy do blendera, miksujemy na gładki krem.
    Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Na środku zupy kładziemy łyżkę śmietany, polewamy podsmażoną cebulką, podajemy z chlebem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy