sama zupa
kości od schabu 0.4 kilograma
buraki czerwone 8 sztuk
ziemniaki 2 sztuki
marchewka 0.5 sztuki
pietruszka korzen 0.5 sztuki
seler 0.33 sztuki
suszone warzywa włoszczyzna suszona 5 łyżek
czosnek niedźwiedzi 2 łyżki
przyprawa lubczykowa do rosołu 1.5 łyżki
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie w ziarnach 3 sztuki
suszona papryczka peperoni
malutka (jak ząbek czosnku) 1 sztuka
woda z ogórków kiszonych 0.5 szklanki
zakwas na barszcz czerwony lub barszcz czerwony z Kochanowa 0.5 litra
dodatki
jajka 5 sztuk
chrzan tarty ze sloika 5 łyżeczek
natka pietruszki posiekana 5 łyżeczek
Krem buraczany z chrzanem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kości od schabu myjemy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy.
2.Wyciągamy z gotowego wywaru kości, ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone buraki oraz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler
3.Przyprawiamy suszonymi warzywami oraz dodajemy suszoną papryczkę peperoni. Gotujemy do miękkości warzyw
4.Pod koniec gotowania przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim oraz przyprawą lubczykową do rosołu. Dodajemy zakwas na barszcz czerwony - dalej gotujemy lub sam barszcz z Kochanowa - już nie gotujemy. Wlewamy wodę z ogórków kiszonych. Wszystko razem miksujemy na krem.
5.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i podajemy na talerzu razem z kremem buraczanym. Z tartego chrzanu robimy w zupie kleksy. Serwujemy z natką pietruszki.
Komentarze