krem buraczany z chrzanem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jedna z jego odmian.

  • 20 min

Składniki:

  • sama zupa
    kości od schabu 0.4 kilograma
    buraki czerwone 8 sztuk
    ziemniaki 2 sztuki
    marchewka 0.5 sztuki
    pietruszka korzen 0.5 sztuki
    seler 0.33 sztuki
    suszone warzywa włoszczyzna suszona 5 łyżek
    czosnek niedźwiedzi 2 łyżki
    przyprawa lubczykowa do rosołu 1.5 łyżki
    liść laurowy 2 sztuki
    ziele angielskie w ziarnach 3 sztuki
    suszona papryczka peperoni
    malutka (jak ząbek czosnku) 1 sztuka
    woda z ogórków kiszonych 0.5 szklanki
    zakwas na barszcz czerwony lub barszcz czerwony z Kochanowa 0.5 litra

    dodatki
    jajka 5 sztuk
    chrzan tarty ze sloika 5 łyżeczek
    natka pietruszki posiekana 5 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki

Krem buraczany z chrzanem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości od schabu myjemy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy.
  • 2. Wyciągamy z gotowego wywaru kości, ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone buraki oraz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler
  • 3. Przyprawiamy suszonymi warzywami oraz dodajemy suszoną papryczkę peperoni. Gotujemy do miękkości warzyw
  • 4. Pod koniec gotowania przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim oraz przyprawą lubczykową do rosołu. Dodajemy zakwas na barszcz czerwony - dalej gotujemy lub sam barszcz z Kochanowa - już nie gotujemy. Wlewamy wodę z ogórków kiszonych. Wszystko razem miksujemy na krem.
  • 5. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i podajemy na talerzu razem z kremem buraczanym. Z tartego chrzanu robimy w zupie kleksy. Serwujemy z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować