Krem brokułowy z pestkami dyni

4.49 (181 ocen)

  • 30 min

Delikatny krem, którego smak idealnie podkreślają prażone pestki dyni

  • 30 min

Składniki:

  • Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.
    - jedna porcja brokułów (mogą być mrożone)
    - mała marchew
    - średnia cebula
    - oliwa z oliwek
    - liść laurowy, ziele angielskie
    - sól, pieprz
    - 4 łyżki pestek dyni
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem brokułowy z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mniej więcej 3 szklanki wody. Dodajemy: liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną drobno marchew oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Czekamy aż wywar się zagotuje.
  • 2. Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 15 minut.
  • 3. W międzyczasie na suchej patelni prażymy pestki dyni.
    Gdy brokuły są już miękkie, zawartość garnka dokładnie miksujemy. Gotową zupę posypujemy na talerzu pestkami dyni.

Porady

Aby uniknąć na talerzu "niespodzianek" przed zmiksowaniem zupy wyławiam z garnka ziele angielskie i liść laurowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować