Krem brokułowy z łososiem i grzankami.

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smaczne danie na zdrowe, sycące śniadanie lub popołudniowa przekąskę.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    200g wędzonego łososia
    15 dag sera typu feta
    4 plastry sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    4 kromki chleba
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    kilka listków bazylii
    3 łyżki masła

Krem brokułowy z łososiem i grzankami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Odcedż z wody i zmiksuj w blenderze ze szczyptą soli, pieprzu i rozgniecionym czosnkiem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj kilka łyżek wody.
  • grzanki serowe 2. Łososia oczyść, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Przygotuj grzanki: kromki chleba lekko namocz pod bieżącą wodą i usmaż na maśle z obu stron na złoty kolor. Plastry sera pokrój w drobne paseczki, ułóż na tostach. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180st. do rozpuszczenia sera. Posyp natką pietruszki.
  • 3. Do talerza wlej brokułowy mus, porozkładaj łososia i posyp pokruszoną lub drobno pokrojoną fetą.Danie ozdób listkami bazylii i podawaj z ciepłymi grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy