Krem brokułowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa idealna dla niejadka, "ukryte" w niej warzywa są przepyszne i bardzo zdrowe! Aromatyczna i sycąca.

  • 40 min

Składniki:

  • brokuł
    dwie piersi z kurczaka
    serek topiony (tzw. "telewizorek" :) )
    bulion warzywny (lub na kostce rosołowej)
    przyprawa Kebab-gyros z Prymatu
    oliwa z oliwek
    ostra papryka
    suszony czosnek

Krem brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i zblanszować.
  • 2. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałeczki, obsypać przyprawą.
    Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć mięso na złoty kolor.
  • 3. Przygotować bulion. Dodać do niego różyczki brokuła i mięso. Gotować do miękkości warzyw.
  • 4. Zupę zagęścić serkiem topionym ( pokrojonym w małe kawałeczki).
    Doprawić do smaku czosnkiem i papryką.
  • 5. Po przestudzeniu całość doprowadzić do konsystencji kremu za pomocą blendera.

Porady

Krem można podać z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek z ciemnego pieczywa. Przyprawę można zastąpić inną dowolną (lub samą solą).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy