Krem brokułowo-porowy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Jedną z moich ulubionych zup jest krem brokułowo-porowy, który podany z czosnkowymi grzankami doskonale smakuje oraz rozgrzewa w chłodne dni.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 brokuł,
    2 ziemniaki,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku,
    pęczek koperku,
    jogurt naturalny,
    1 łyżka oleju,
    sól,
    2 szkl. bulionu drobiowego
    pieprz,
    2 liście laurowe,
    3 ziela angielskie,
    3 ziarna pieprzu

    Dodatkowo:
    3 kromki chleba testowego,
    2 łyżki masła,
    czosnek granulowany

Krem brokułowo-porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy pieprz, ziele i liście laurowe.gdy warzywa zmiękną, dodajemy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy pieprz, ziele i liście laurowe. Zupę blendujemy, uzupełniamy wodą w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję, doprawiamy przyprawami (dużo pieprzu dla rozgrzania). Podajemy z grzankami i kleksem jogurtu oraz koperkiem.

    Grzanki: na patelni rozgrzewamy masło. Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy czosnkiem, podsmażamy aż chleb będzie rumiany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy