Wegetariańska zupa krem, lekka i zdrowa z kaszą jaglaną w roli głównej. Dużo włoskich smaków pod postacią bazylii, mozzarelli i pomidorów suszonych oraz oliwy. Zupa jest sycąca dzięki kaszy a do tego szybka do zrobienia.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 cebula duża
1 por biała część
1 doniczka bazylii
500 ml bulionu warzywnego
1/2 kulki mozzarelli
3 pomidory suszone
1/3 szklanki kaszy jaglanej
oliwa od pomidorów suszonych
sól, pieprz
masło klarowane
Krem bazyliowo-jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklance wody. Cebule przesmażam na maśle klarowanym, dodaję pokrojony por i dalej przesmażam. Dolewam bulion warzywny , gotuję pięć minut. Dodaję liście bazylii umyte, kaszę jaglaną i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z kaszą, oliwą z pomidorów, mozzarellą i suszonymi pomidorami.
Komentarze