Słodki, pachnący czekoladą i kardamonem, uzależniający... i łatwy w przygotowaniu
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- banany (średniej wielkości, bardzo dojrzałe): 2 sztuki
- cukier: 2 łyżki
- sok z pomarańczy: 1 łyżka
- czekolada gorzka (może być mleczna, wtedy krem będzie słodszy): 50 gramów
- kardamon (kilka ziarenek utartych w moździerzu): 1 szczypta
Krem bananowo-czekoladowy z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z cukrem, sokiem z pomarańczy i kardamonem, wrzucamy na patelnię, smażymy na niewielkim ogniu około 3 minut. Do gorącej masy dodajemy kawałki czekolady, mieszamy i .... gotowe.
Doskonałe do chleba, słodkich bułeczek i...tak po prostu, do wyjadania prosto z miseczki...
2.Możemy zmiksować całość blenderem, aby uzyskać gładką konsystencję. Ja tego nie robiłam. Można dodać nieco więcej soku pomarańczowego, jeśli chemy, aby masa była nieco rzadsza. Należy pamiętać, że po wystygnięciu krem stężeje.
Zamiast gorzkiej czekolady można dodać mleczną, ale wówczas trzeba zmiejszyć ilość cukru, chyba, że ktoś lubi mega słodkie kremy... lub też gorzkie kakao oraz nieco więcej cukru i soku pomarańczowego...
Komentarze