Krem angielski z truskawkami w pucharku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Deser ten to mój autorski przepis. Pyszny, delikatny krem angielski, do tego chrupiące ptysie słomkowe i lekko kwaśne jeszcze truskawki - idealnie się wszystko komponuje. Nie jest on bardzo słodki. Idealny na uroczysty deser zamiast standardowego ciasta.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 żółtka
    25 g cukru
    200 g śmietany 36%
    75 g mleka
    4 garście słomki ptysiowej
    4 truskawki
    ziarenka wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krem angielski z truskawkami w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem.
    Mleko z wanilią zagotowujemy.
    Do utartych żółtek wlewamy powoli mleko, ciągle mieszamy, żeby nie postała słodka jajecznica.
    Następnie przelewamy całość do garnka i wstawiamy na ogień. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
  • 2. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę.
    Do gęstego i ciepłego kremu dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy szpatułką. Kolejno przelewamy całość do pozostałej śmietany i łączymy całkowicie składniki. Dzielimy krem na 4 części.
  • 3. Truskawki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ptysie kruszymy i dzielimy na 6 części.
    Owoce kładziemy dookoła dna każdej szklanki, sypiemy po jednej części ptysiów, na to wykładamy krem, ponownie ptysie, krem, ptysie. Całość wykonujemy w obu szklankach. Wierzch ozdabiamy truskawkami.
  • 4. mm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować