Krążki z cukinii z tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sezon na cukinię w pełni. W tym roku mam wysyp tego warzywa w ogródku, więc często przygotowuję te pyszne krążki z cukinii.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    2 jajka
    3/4 szklanki bułki tartej
    3 łyżki sera pecorino romano
    domowa jarzynka
    świeżo zmielony czarny pieprz
    czosnek granulowany
    ostra papryka
    świeży tymianek
    olej (do smażenia)

Krążki z cukinii z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać ze skórki, przeciąć na pół i za pomocą łyżki do robienia kulek wydrążyć nasiona. Tak przygotowane "tunele" pokroić na krążki grubości około 1 cm. Jajka roztrzepać. Dodać jarzynkę, pieprz, czosnek i paprykę, w takiej ilości, aby jajka były mocno przyprawione. Do bułki dodać starty ser. Krążki cukinii panierować w jajku, bułce i piec na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone krążki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące, posypane listkami tymianku.

Porady

Do krążków można użyć dowolnych ziół świeżych lub suszonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy