Wspaniała uczta dla smakoszy ciast drożdżowych z dodatkiem ziemniaków. Krążki są pulchne, miękkie i sycące. Zachęcam do przetestowania przepisu.
1 godz. 10 min
Składniki:
1/2 kg żółtych ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
1/3 kostki masła
2 czubate łyżki cukru
2 jajka
5 dag drożdży
2/3 szklanki ciepłego mleka
Szczypta soli do smaku
Około 70 dag mąki
Cukier puder do otoczenia krążków
Olej do smażenia
2 łyżki spirytusu
Krążki drożdżowe z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przetarte ziemniaki, 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać szklanką koła a nakrętką od butelki małe kółeczka w środku. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce. Tłuszcz podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć krążki na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzone obtoczyć grubo w cukrze pudrze.
Komentarze