Krążki drożdżowe z ziemniakami

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniała uczta dla smakoszy ciast drożdżowych z dodatkiem ziemniaków. Krążki są pulchne, miękkie i sycące. Zachęcam do przetestowania przepisu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg żółtych ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
    1/3 kostki masła
    2 czubate łyżki cukru
    2 jajka
    5 dag drożdży
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    Szczypta soli do smaku
    Około 70 dag mąki
    Cukier puder do otoczenia krążków
    Olej do smażenia
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krążki drożdżowe z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przetarte ziemniaki, 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać szklanką koła a nakrętką od butelki małe kółeczka w środku. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce. Tłuszcz podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć krążki na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzone obtoczyć grubo w cukrze pudrze.

Porady

Zamiast spirytusu można dodać rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować