Krapfen albo Berliner, albo paczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dotychczas nie mialam odwagi piec paczkow. Za duzo nasluchalam sie nieprzychylnych opinii na temat ciasta drozdzowego. Nieslusznie! Paczki wg tego przepisu po prostu musza sie udac.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - drożdże swieże: 40 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - mleko cieple: 125 mililitrów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - kardamon: 1 szczypta
    - skorka z cytryny: 0.5 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - zoltko: 1 sztuka
    - maslo: 100 gramów
    - olej do smażenia: 2 litry
    - konfitura na nadzienie: 0.5 sztuki
    - cukier puder: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krapfen albo berliner, albo paczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krapfen 1. 2/3 maki przesiac do miski, dodac pokruszone drozdze, 1 lyzke cukru i mleko. Wyrobic hakiem zaczyn.
  • Krapfen 2. Odstawic na 15 minut w cieple miejsce.
  • 3. Kiedy zaczyn widocznie wyrosnie dodac reszte cukru, sol, jajka, zoltko, cukier waniliowy, roztopione maslo, skorke cytrynowa i kardamon. Tak dlugo wyrabiac ciasto, az pojawia sie pecherze powietrza. Na koniec dodac reszte maki. Odstawic w cieple miejsce na ok. 1-1,5 godz.
  • Krapfen 4. Jak ciasto podwoi swoja objetosc ponownie wyrobic, rozwalkowac na ok. 1-1,5 cm. Szklanka wycinac kolka (u mnie srednica 4cm).
  • Krapfen 5. Gotowe koleczka musza podwoic wielkosc.
  • Krapfen 6. Olej rozgrzac do temperatury 180 stopni. Piec paczki z obu stron.
    Wykladac na papier kuchenny.
  • Krapfen 7. Lekko przestudzone paczki nadziewac marmolada lub nougatem.
  • Krapfen 8. Obtoczyc w cukrze lub polukrowac.
  • Krapfen 9. Przepis pochodzi z miesiecznika "Meine Landküche" 01.2001
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować