Dotychczas nie mialam odwagi piec paczkow. Za duzo nasluchalam sie nieprzychylnych opinii na temat ciasta drozdzowego. Nieslusznie! Paczki wg tego przepisu po prostu musza sie udac.
Krapfen albo berliner, albo paczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2/3 maki przesiac do miski, dodac pokruszone drozdze, 1 lyzke cukru i mleko. Wyrobic hakiem zaczyn.
2.Odstawic na 15 minut w cieple miejsce.
3.Kiedy zaczyn widocznie wyrosnie dodac reszte cukru, sol, jajka, zoltko, cukier waniliowy, roztopione maslo, skorke cytrynowa i kardamon. Tak dlugo wyrabiac ciasto, az pojawia sie pecherze powietrza. Na koniec dodac reszte maki. Odstawic w cieple miejsce na ok. 1-1,5 godz.
4.Jak ciasto podwoi swoja objetosc ponownie wyrobic, rozwalkowac na ok. 1-1,5 cm. Szklanka wycinac kolka (u mnie srednica 4cm).
5.Gotowe koleczka musza podwoic wielkosc.
6.Olej rozgrzac do temperatury 180 stopni. Piec paczki z obu stron.
Wykladac na papier kuchenny.
7.Lekko przestudzone paczki nadziewac marmolada lub nougatem.
8.Obtoczyc w cukrze lub polukrowac.
9.Przepis pochodzi z miesiecznika "Meine Landküche" 01.2001
Komentarze