1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki (zetrzeć na tarce). Żółtka wymieszać ze szklanką cukru ( można dać mniej) , cukrem waniliowym i śmietaną. Mąkę, margarynę i wymieszane żółtka połączyć , ugnieść ciasto.
Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Obie połowy ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut.
Rozwałkować jasną część ciasta na kształt prostokątnej foremki. Umieścić rozwałkowane ciasto w foremce. Posmarować ciasto powidłem ( jeżeli powidło jest zbyt rzadkie należy dodać trochę bułki tartej i taką miksturą smarować ciasto). Na powidło wysypać wymieszane z poszatkowanymi orzechami rodzynki. Na bakalie należy zetrzeć połowę ciasta czarnego. Na wszystko wylać ubite na sztywno białka z resztą cukru. Całość jeszcze raz posypać startym ciemnym ciastem.
Piec w temperaturze 180 o C przez około 30- 40 minut (Wbić wykałaczkę w brzeg ciasta i sprawdzić czy jest upieczone, z białka powinna powstać beza).
Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową.
Komentarze