Krakusek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wariacja na temat przepisu mojej mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • • 3 szklanki mąki
    • 20-25 dag margaryny
    • 1-1,5 szklanki cukru
    • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki gęstej śmietany
    • 3-4 jajka
    • 2 łyżki kakao
    • Cukier waniliowy
    • 20 dag rodzynek
    • 20 dag orzechów
    • Powidło śliwkowe- mały słoik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krakusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki (zetrzeć na tarce). Żółtka wymieszać ze szklanką cukru ( można dać mniej) , cukrem waniliowym i śmietaną. Mąkę, margarynę i wymieszane żółtka połączyć , ugnieść ciasto.
    Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Obie połowy ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut.
    Rozwałkować jasną część ciasta na kształt prostokątnej foremki. Umieścić rozwałkowane ciasto w foremce. Posmarować ciasto powidłem ( jeżeli powidło jest zbyt rzadkie należy dodać trochę bułki tartej i taką miksturą smarować ciasto). Na powidło wysypać wymieszane z poszatkowanymi orzechami rodzynki. Na bakalie należy zetrzeć połowę ciasta czarnego. Na wszystko wylać ubite na sztywno białka z resztą cukru. Całość jeszcze raz posypać startym ciemnym ciastem.
    Piec w temperaturze 180 o C przez około 30- 40 minut (Wbić wykałaczkę w brzeg ciasta i sprawdzić czy jest upieczone, z białka powinna powstać beza).
    Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować