KRAKERSY ŻABIE OCZKA Z OLIWKAMI

0 (0 ocen)

Znakomita przekąska na ciepło lub zimno oraz jako dodatek do barszczy czerwonego

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki pszennej
    - 200g masła lub margaryny
    - 3 jajka - żółtka i białka osobno
    - 200 g żółtego sera
    - zioła prowansalskie
    - 3 łyżki śmietany 18%
    - 2 słoiki zielonych oliwek (po 340g każdy - oliwki z biedronki)

Krakersy żabie oczka z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło/margarynę posiekać nożem z mąką. Dodać starty ser na dużych oczkach tarki, żółtka i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, schłodzić 30 minut w lodówce.
  • 2. oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na połowy
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, na podsypanym mąką blacie. kieliszkiem wycinać kółeczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować każde ciasteczko białkiem, na środek kłaść połówkę oliwki zaokrągleniem do spodu, lekko wcisnąć.
  • 4. piec w temp. 180 stopni przez ok 15-20 minut w zależności od piekarnika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy