Krakersy serowe

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w kilka chwil. Idealny przekąska na imprezę czy do wieczornego film.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 żółtko
    1 łyżka gęstej śmietany 18%
    60 g sera grana padano
    1/4 łyżeczki kurkumy
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Krakersy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać sól, kurkumę, starty na drobnych oczkach ser i zimne masło pokrojone na kostkę. Posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę. Krótko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na 2 porcje. Każdą rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Pokroić radełkiem na paski, a następnie na kwadraty o boku ok. 2 cm. Krakersy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłóć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) na ok. 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Porady

Ciasto można również zagnieść w robocie. Ser grana padano można zastąpić parmezanem, pecorino romano lub cheddarem. Śmietanę można zastąpić 1-2 łyżkami lodowatej wody. Krakersy można pokroić w dowolne kształty np. romby lub wycinać za pomocą małych foremek do ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować