KRAKERSIKI CEBULOWE

5 (193 ocen)

Robi się je szybko i idealnie nadają się do pogryzania na przykład przed telewizorem lub siedząc ze znajomymi. Mogą również stanowić dodatek do czystych zup.

Składniki:

  • 60 dag mąki
    25 dag margaryny
    3 cebule
    łyżeczka octu
    sól
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    szczypta startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Przekąski

Krakersiki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oziębioną margarynę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę na drobnych. Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść.
    Cienko rozwałkować je na stolnicy.
    Kieliszkiem do wódki wyciąć krążki, lub radełkiem pociąć na kwadraciki. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce, każdy krakersik kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec 15-20min w 180º.

Porady

Cebulowe krakersiki świetnie nadają się na przekąskę, znikają ze stołu w oka mgnieniu. Przy czym są łatwe i szybkie do przygotowania. Ponadto do ciasta, zamiast cebuli, można dodać inne składniki np. paprykę, cynamon czy mak by lekko zmienić smak krakersików. Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować