krajanka z migdałami w karmelu

  • wyświetlono: 2652 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

pyszne domowe batoniki

capri
  • 40min

Składniki

ciasto kruche na spód:,
90 gram miękkiego masła,
150 gram maki pszennej,
60 gram cukru,
1 łyżeczka cukru z wanilią (opcjonalnie),
1 żółtko,
masa karmelowa:,
150 gram migdałów w płatkach,
90 gram masła,
1,5 łyzki miodu naturalnego,
150 gramów cukru

Sposób przygotowania przepisu:

krajanka z migdałami w karmelu

  • 1. 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, jeśli jest mocno klejące, włozyc do lodówki na 20 minut. Na pregaminie do pieczenia wywalkowac cienki placek i razem z papierem wylożyć ciastem blachę o wymiarach 20x30 cm.

    2. Masło zagotowac wraz z cukrem, miodem, gotowac chwilkę, dopóki cukier nie zacznie karmelizować (robić sie gęstszy i lekko brązowy), wyłączyc gaz, wsypac płatki migdalowe i wymieszac, by masa je oblepiła. Teraz przyspieszamy ruchy, bo masa szybko tężeje, na ciasto wykładamy równomiernie masę, wygładzamy łyżka, zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia masy. Po tym czasie wyciągamy, lekko studzimy i jeszcze ciepłe (nie gorące) kroimy na kawałki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemigdałykarmelbatoniki

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłka w karmelu

Dodane przez: Mat96UK

Jabłka w karmelu

Przepyszny deser w polewie z karmelu

image-0lxyjkf

Dodane przez: majkap19

Tarteletki z musem jabłkowym i orzechami...

moje ulubione połączenie kruche...

image-26f1lxy

Dodane przez: Aninka88

Biszkoptowa krajanka z orzechami

pyszne warstwowe ciasto z kremem

image-0g1cpqy

Dodane przez: kamelajda

Gruszki w karmelu

Pyszne na gorąco.

aroniowa krajanka

Dodane przez: klementynka

aroniowa krajanka z kokosem

Nie przypuszczałam, że aronia nadaje...

Smażone pomarańcze w karmelu.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pomarańcze smażone w karmelu.

Ten deser wymyśliła moja córka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE