Krajanka cytrynowo- pomarańczowa

0 (0 ocen)

Kruchy, maślany spód z kwaskowatym nadzieniem. Połączenie wręcz idealne! Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ szkl. cukru pudru
    225 g. miękkiego masła
    2 szkl. mąki pszennej

    Nadzienie:
    4 jajka
    2 szkl. cukru
    ½ szkl. mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1 czubata łyżka skórki otartej z cytryny i pomarańczy

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

Krajanka cytrynowo- pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania wsypać mąkę i zmiksować. Ciasto powinno być jednolite. Wylepić nim blaszkę o wymiarach 23x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec przez około 15-20 minut w 175st.C do zarumienienia.
  • image-133s26y 2. Nadzienie: Jajka ubić z cukrem, skórką oraz sokami. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadzienie wylać na jeszcze ciepły spód. Piec około 20-25 minut w 175st.C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy