Krajanka bakaliowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bakaliowe ciasto do kawy

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki mąki kokosowej
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju kokosowego
    5 dkg żurawiny
    5 dkg prażonego na suchej patelni słonecznika
    10 dkg orzechów brazylijskich

Krajanka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na puch, zmiksować z żółtkami, następnie dodać olej, bakalie, mąkę koksową przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość wymieszać. Masa jest raczej gęsta. Rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na około godzinę, aż wierzch się zrumieni. Ciasto przypomina mi smakiem mleko w proszku :)

Komentarze

Podobne przepisy