Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe z dipem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fajne przepis na zagospodarowanie wczorajszych ziemniaków. Dzięki dodatkowi tuńczyka i suszonym pomidorom zyskujemy nowy, niebanalny smak, a dopełnieniem całości staje się dip czoskowo-koperkowy.

  • 30 min

Składniki:

  • Kotlety:
    6 ziemniaków ugotowanych
    Puszka tuńczyka w sosie własnym
    ½ cebuli
    4 pomidory suszone
    1 łyżeczka posiekanej świeżej zielonej pietruszki
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Mąka do obtoczenia kotletów
    Dip czosnkowo-koperkowy
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    ½ pęczka koperku
    Sól, pieprz

Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe z dipem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Do ziemniaków dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone, posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę – całość wyrabiamy ręką. Do masy wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi rękami formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. W międzyczasie przygotowujemy dip. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno koperek. Dip doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety podajemy z dipem i ćwiartkami cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy