Fajne przepis na zagospodarowanie wczorajszych ziemniaków. Dzięki dodatkowi tuńczyka i suszonym pomidorom zyskujemy nowy, niebanalny smak, a dopełnieniem całości staje się dip czoskowo-koperkowy.
30 min
Składniki:
Kotlety:
6 ziemniaków ugotowanych
Puszka tuńczyka w sosie własnym
½ cebuli
4 pomidory suszone
1 łyżeczka posiekanej świeżej zielonej pietruszki
1 jajko
Sól, pieprz
Mąka do obtoczenia kotletów
Dip czosnkowo-koperkowy
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
½ pęczka koperku
Sól, pieprz
Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe z dipem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Do ziemniaków dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone, posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę – całość wyrabiamy ręką. Do masy wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi rękami formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. W międzyczasie przygotowujemy dip. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno koperek. Dip doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety podajemy z dipem i ćwiartkami cytryny.
Komentarze