REKLAMA
Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce, pieczarki również zetrzeć na grubej tarce,
dodać rozbełtane jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą.
Wymieszać masę i mokrymi rękami formować nieduże płaskie kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju, na niedużym ogniu.
Kotlety można polać, pokropić dipem czosnkowym lub innym. Podawać z ulubioną surówką.
(średnia 0 z 0 głosów)
Porady
Kotlety mielone nie z pieczarkami a o intensywnym pieczarkowym smaku dzięki takim samym proporcjom mięsa i grzybów. Delikatne i bardzo soczyste.
Wspaniały sposób na przemycenie warzyw i podania ich dzieciom oraz na po prostu tani obiad do 10zł :)
Proste i mocno pieczarkowe kotlety bez mięsa
Kotlety pieczarkowe z jajkami to pyszne wydanie kotletów bezmięsnych. Pamiętam jak początkowo niezbyt ufnie podchodziłam by je zrobić. Po pierwszym kęsie zakochałam się jednak w ich smaku! Polecam by do tego rodzaju kotletów wybierać świeże pieczarki bez czarnego spodu kapeluszy. Najlepiej jak są młode i jędrne. Z tych ilości składników wyszło mi 4 większe kotlety. Można je odgrzewać na drugi dzień i pozostają wciąż soczyste! Zachęcam do ich zrobienia.
Pyszne kotlety jarskie jajeczno-pieczarkowe, doskonale smakują na ciepło ale również na zimno np z sosem czosnkowym.
to taka lepsza wersja placków ziemniaczanych z posmakiem pieczarek, są pyszne i naprawdę je polecam
Komentarze