Kotlety ziemniaczane z żółtym serem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Powstały z ziemniaków które zostały z dnia poprzedniego.
Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Do wzbogacenia smaku dodałam drobno pokrojonego żółtego sera.
Podane ze śmietaną smakują wyśmienicie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki ok. 1 kg. po ugotowaniu,
    jajka 2,
    mąka pszenna 3 łyżki,
    mąka ziemniaczana 4 łyżki,
    cebula 1 szt,
    olej 2 łyżki,
    koperek suszony 1 duża łyżka,
    sól i pieprz do smaku,
    ser żółty 100 g,

    Dodatkowo;
    bułka tarta do panierowania,
    olej do smażenia,
    śmietana 18 % lub sos czosnkowy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety ziemniaczane z żółtym serem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety ziemniaczane z żółtym serem i koperkiem 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.
    Po ugotowaniu wodę odlewamy, a ziemniaki przeciskamy przez praskę.
    Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy sól i pieprz do smaku, suszonego koperku oraz podsmażoną, wystudzoną cebulkę.
    Na sam koniec dodajemy drobno pokrojony żółty ser.(ser możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
    Całość dokładnie wymieszać.
    Z masy formujemy kotlety, panierujemy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej.
    Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.

    Podajemy z gęstą śmietaną lub z sosem czosnkowym.

Porady

Kotlety możemy przygotować z ziemniaków z dnia poprzedniego które nam zostały z obiadu. Koperek suszony możemy zastąpić świeżym koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować