Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealne na obiad dla osób, które lubią nowe smaki i nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Kotleciki uwielbiane przez dzieci więc zasługują na szczególne miejsce.

  • 45 min

Składniki:

  • w zależności od wielkości na 10--12 kotlecików

    6 średnich ziemniaków
    2 cebule
    1 łyżka masła
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz
    bułka tarta do obtoczenia
    olej

    Składniki na sos pieczarkowy:
    700-800g pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    natka pietruszki (kilka listków do dekoracji )
    sól ,pieprz
    kilka kropli sosu lub wywaru grzybowego ( można pominąć)
    2 szkl. wody
    150g gęstej kwaśnej śmietany
    2 łyżki mąki pszennej

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli (według gustu ),w tym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy z usmażoną cebulą. Do wystudzonej masy dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

    Pieczarki i cebulę kroimy w plastry i smażymy na maśle, podlewamy wodą i dusimy przez ok 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie kto chce dolewa wywar grzybowy. Zaprawiamy wszystko śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia.
    Gotowe kotlety polewamy sosem i dekorujemy pietruszką.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy