Idealne na obiad dla osób, które lubią nowe smaki i nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Kotleciki uwielbiane przez dzieci więc zasługują na szczególne miejsce.
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli (według gustu ),w tym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy z usmażoną cebulą. Do wystudzonej masy dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Pieczarki i cebulę kroimy w plastry i smażymy na maśle, podlewamy wodą i dusimy przez ok 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie kto chce dolewa wywar grzybowy. Zaprawiamy wszystko śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia.
Gotowe kotlety polewamy sosem i dekorujemy pietruszką.
Smacznego :)
Komentarze