Kotlety ziemniaczane z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę obrałam, drobno posiekałam, zeszkliłam na łyżce oleju.
2.Ziemniaki dokładnie rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam do nich całe jajko, ziarna sezamu, bułkę tartą i lekko przestudzoną cebulkę.
Doprawiłam do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie wymieszałam łyżką.
3.W jednej miseczce roztrzepałam jajko, w drugiej wymieszałam mąkę, bułkę tartą i ziarna sezamu.
Wilgotnymi dłońmi uformowałam 4 okrągłe, płaskie kotleciki.
4.Obtoczyłam je najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w sypkiej panierce.
Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
5.Podałam z zieloną sałatą, cukinią i pomidorem.
Porady
Można uformować mniejsze kotleciki, ale wówczas trzeba zwiększyć ilość panierki.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać wiecej bułki tartej.
Komentarze