Kotlety ziemniaczane z sezamem

0 (0 ocen)

Smaczny i szybki sposób na wykorzystanie resztki ugotowanych ziemniaków

Składniki:

  • KOTLETY:
    25 dag ugotowanych ziemniaków
    1 łyżka oleju
    mała cebulka
    1 jajko rozmiar „M”
    kopiasta łyżka ziaren sezamu
    1,5-2 łyżki bułki tartej
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    DO PANIEROWANIA I SMAŻENIA:
    1 jajko rozmiar „M”
    2 łyżki mąki pszennej
    łyżka bułki tartej
    4 łyżki ziaren sezamu
    olej do smażenia

Kotlety ziemniaczane z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę obrałam, drobno posiekałam, zeszkliłam na łyżce oleju.
  • 2. Ziemniaki dokładnie rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam do nich całe jajko, ziarna sezamu, bułkę tartą i lekko przestudzoną cebulkę.
    Doprawiłam do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie wymieszałam łyżką.
  • 3. W jednej miseczce roztrzepałam jajko, w drugiej wymieszałam mąkę, bułkę tartą i ziarna sezamu.
    Wilgotnymi dłońmi uformowałam 4 okrągłe, płaskie kotleciki.
  • 4. Obtoczyłam je najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w sypkiej panierce.
    Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 5. Podałam z zieloną sałatą, cukinią i pomidorem.

Porady

Można uformować mniejsze kotleciki, ale wówczas trzeba zwiększyć ilość panierki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać wiecej bułki tartej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy