Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg ugotowanych ziemiaków
    1 cebula
    2 jajka
    10 łyżek mąki pszennej
    Bułka tarta
    Olej
    150 g pieczarek
    1 łyżka masła
    4 łyżki śmietany
    Natka pietruszki
    Sól i pieprz

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zemleć razem z podsmażoną na oleju posiekaną cebulą.
    Dodać jajka , sól , pieprz i mąkę , wymieszać , zagnieść.
    Uformować wałek z ciasta , podzielić na 10-12 kawałków/
    Uformować z nich owalne kotlety.
    Kotlety obtoczyć w tartej bułce.
    Smażyć na niezbyt gorącym oleju z obu stron na rumiano.
    Pieczarki oczyścić , opłukać , osuszyć , pokroić na plastry . Podsmażyć na maśle , wymieszać ze śmietaną.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    Kotlety podawać z sosem , posypaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy