Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

0 (0 ocen)

Świetne jako dodatek do mięs, surówek i wszelakich sosów.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    300 g pieczarek
    natka pietruszki
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    bułka do panierowania
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dusimy na małym ogniu aż odparują. Pietruszkę drobno siekamy.
  • 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich pieczarki, natkę, jajko i mąki. Doprawiamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 3. Masa będzie się kleić, ale formujemy rękami kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy